G.Paluckas Vyriausybei siūlo atsisakyti sprendimo riboti gyventojų judėjimą tarp savivaldybių. Tačiau savo siūlymo nepagrindžia jokiais faktais ar duomenimis. Teigiamų testų dalis, Apple mobilumo duomenys teigia ką kitą: įvesti griežti ribojimai veikia visumoje. G.Palucko pasiūlymas yra ne kas kita, o pasiūlymas įrodyti, kad nesi dramblys.

Video-komentaras:

“Manau, jog neveikia” ???

LRT.lt publikavo striapsnį, kuriame cituojamas G.Paluckas:

Judėjimo apribojimai yra praradę absoliučiai bet kokią prasmę, nes jų mastas yra per menkas, kad galėtų daryti įtaką užkrato neplitimui.

Įdomu, kokiais duomenimis remiasi G.Paluckas, tai teigdamas?

Tokie ribojimai yra juokingi, nes jų išvengti yra labai lengva

Gintautai, nemanai, jog absoliučiai visų ribojimų įmanoma išvengti, jeigu labai nori?

Socialdemokratų partijos pirmininkas teigia, kad nėra jokių duomenų apie tai, kad mobilumo ribojimai davė kokį nors rezultatą.

Gintautai, o turi duomenų, kurie paneigtų šios konkrečios priemonės neveikimą?

Ši priemonė yra neveiksminga. Policininkai, pasieniečiai ir šauliai, kuriems pavesta visa tai prižiūrėti, gatvėse tiesiog gaudo vėją.

(šita dalis bus dar reikalinga…)

Tokie nepamatuoti ir nemotyvuoti sprendimai tik mažina žmonių pilietiškumą ir norą paklusti reikalavimams.

Mes turime ekspertų grupę, kuri patarinėja dėl konkrečių priemonių taikymo, ar nemanai, kad ne politikai turėtų vertinti konkrečios priemonės galimą efektyvumą, juolab, kai jie nedisponuoja atitinkamais duomenimis?

Reikia sudaryti sąlygas dirbti smulkiesiems verslininkams, nedidelėms parduotuvėlėms, kirpykloms. Leisti jiems dirbti, bet kontroliuoti. Dabar jiems viskas draudžiama, nes daroma prielaida, kad jie nusižengs, nesilaikys sanitarinių reikalavimų. Visi tie ištekliai, skirti judėjimo kontrolei, gali būti nukreipti priežiūrai, ar jie laikosi visų sanitarinių reikalavimų

OOOOOHHHHH taip, jau matau, kaip policininkai, šauliai ir pasieniečiai kontroliuoja dešimtis tūkstančių smulkių verslų… Leisk paklausti, su visa pagarba, ar tu supranti ką siūlai? Žinau, kad Lietuvoje tuoj -27C, bet na rimtai…

Visos nelogiškos ir nepaaiškinamos priemonės, kaip, tarkime, judėjimo ribojimas, duoda atvirkštinį efektą – žmonės vis mažiau nori laikytis karantino sąlygų

O tamsta nemanai, kad būtent politikų nuolatinis ekspertų žinių ir vertinimų viešas kvestionavimas ir nuvertinimas, labiau erzina visuomenę? Kaip kad ir ši tavo tyrada?

Šiek tiek faktų

Savaime suprantama, aš neturiu epidemiologinių duomenų, kuriuos surenka NVSC. Taip pat abejoju, ar įmanoma šiuo metu įrodyti, jog judėjimo tarp savivaldybių ribojimas yra veikianti arba neveikianti priemonė. Priemonės veikia visumoje, tad įvertinti vienos konkrečios priemonės veiksmingumo, mano žiniomis, net ir nebūtų įmanoma. Bet jeigu, Gintautai, turi faktinių įrodymų, o ne “anecdotal evidence”, tai pateik!

Bet ką mes matome:

  1. Gruodį iki virš 30 proc. pakilusi teigiamų COVID testų proporcija, parodanti plitimo mastą, po truputi krenta ir jau pasiekė ~10 proc.

  1. Po ribojimų, yra sumažėjęs gyventojų mobilumas, kaip rodo APPLE mobilumo duomenys

Pateik įrodymus

Gintautai, jeigu turi faktų, įrodymų, skaičiavimų, statistikos, pateik tai viešai. Aš ir ne tik aš, mielai tuos įrodymus panarpliosime ir jeigu Tu teisus, tai garsiai įvardinsime. Tiesiog nuomonė, pandemijos akivaizdoje, sorriuks, nėra pakankamas pagrindimas.

Gal palikime priemonių vertinimą specialistams? Ar ir toliau norime būti tai sergamumo, tai mirštamumo lyderiai Europoje?