Prieš savaitę pasklido gandas, jog galimai iš pareigų trauksis dabartinis finansų ministras V.Šapoka. Toks pasitraukimas būtų buvęs logiškas žingsnis LVŽS ruošiantis kitiems Seimo rinkimams, vertinant sudarytą naująją koalicijos sutartį bei prezidento G.Nausėdos iškeltus “gerovės valstybės” tikslus. Tačiau netrukus džiaugsmą nutraukė premjeras ir sekančią dieną, tautos AKANAMISTAS-MESIJAS Daukanto aikštėje. Šis komentaras - apeliavimas į demokratinius socialistus šioje šalyje imtis viešų ir garsių raginimų keisti finansų ministrą.

V.Šapokos pažiūros

Vilius Šapoka viešai ir aiškiai deklaruoja savo pažiūras – pasisako už mažą viešąjį sektorių, konkuravimą regione mokestinėmis lengvatomis bei finansų ministerijos viršenybę sprendžiant, kokius asignavimus skirti kitoms ministerijoms sekančių metų biudžete.

Tačiau tokia fiskalinė politika netenkina kitų ministrų, visu pirma – socialinės apsaugos ir darbo ministro L.Kukuraičio. Kad ir kiek pastarasis kalbėtų, kol finansų ministras neskiria didesnio finansavimo, tol L.Kukuraitis negali didinti pensijų, socialinių išmokų ir iš esmės – kovoti su skurdu ir socialine atskirtimi šalyje.

Suprantama, galima sakyti, kad reikia ieškoti vidinių rezervų ir sutinku, kad R.Masiulo inicijuojami auditai būtų reikalingi ir padėtų daugeliui ministerijų „apsivalyti“, bet R.Masiulį turime vieną ir pastarasis stumiamas lauk…

Per 2.5 metų šios Seimo ir Vyriausybės kadencijos, regis nė karto negirdėjau finansų ministro kalbančio apie tai, jog siekiant tvaraus bei įtraukaus ekonominio augimo, kokybiškesnio švietimo, sveikatos apsaugos bei socialinės apsaugos, galbūt visgi reiktų didinti mokesčių ir BVP santykį, lygiagrečiai skatinant ministerijas ir „apsivalyti“ iš vidaus. Tiesiog ministro pažiūros kitokios.

https://www.youtube.com/watch?v=44oR302ilqw

https://www.youtube.com/watch?v=X-P8um2VDH4

Rinkiminis fiasko

„Melejardas melejonui“, na gal labiau koks 1.5-1.7 ar kad ir kiek…, bet tai buvo brangiausia visų laikų prezidentinė rinkiminė kampanija Lietuvos istorijoje. Nesuveikė.

S.Skvernelis pralaimėjime įžvelgė savo asmeninį pralaimėjimą. Kas dėl to kaltas? Maištavę mokytojai? Demonstravę rezidentai? Tuščios kėdės prieš Seimą? Mhm….. Viešajame sektoriuje dirba apie 376.700 darbuotojų ir nors Vyriausybės sudarytos darbo užmokesčio komisijos pirmininkas ir kartojo be paliovos, jog viešojo sektoriaus atlyginimai auga, ar net lenkia privataus sektoriaus (kas savaime nestebina, nes viešojo sektoriaus darbuotojų vidutinė kvalifikacija yra kur kas aukštesnė nei privačiame sektoriuje dirbančiųjų asmenų), rinkėjų iš šių gretų, tikėtis nereikėjo.

[caption id=”attachment_2320” align=”aligncenter” width=”940”] Šaltinis: https://klaipeda.diena.lt/sites/default/files/styles/940x000/public/Vilniausdiena/Vartotoju%20zona/V.Oskominiene@diena.lt/20181022bfl0478.jpg?itok=rH66_va0[/caption]

Atlyginimų sistemos nėra, per derybas, koeficientai didinami remiantis taisykle: “kas garsiau rėks, daugiau gaus”. Tyliausi valstybės tarnautojai, sėdintys ministerijose, kitais metais džiaugsis didėjančiu baziniu dydžiu vos 1.7% (nuo 173 eurų iki 176 eurų), kurio augimas net nepadengs infliacijos (~2.2%).

Derybose su profesinėmis sąjungomis dėl nacionalinės kolektyvinės sutarties derybų „partneriams“ buvo iškart pasakyta, kiek yra pinigų. Klausimas bebuvo - kaip juos padalinti?

Jog tai pasityčiojimas iš profesinių sąjungų ir viešojo sektoriaus darbuotojų - akivaizdu visiems. Piketai, mitingai, raginimai vyriausybei atsistatydinti už 27% Lietuvos užimtųjų žeminimą ir engimą? Ne… mūsų pilietinė visuomenė vis dar kažkur pasiklydusi

Tautos AKANAMISTAS - MESIJAS

Ir štai tauta išrinko mesiją – pažadėjusį šventąją žemę… na ne nevisai, gal labiau kokią tai mistinę „gerovės valstybę“, arba dar tiksliau, jos miražą, kur kiekvienas gali sau įsivaizduoti, ką tik panorėjęs. Sulindo tokios pasakos tautai kaip su vazelinu, nė krust ir tauta (65.68% nuo dalyvavusių rinkėjų) dar “ačiū” pasakė.

Tik va bėda, kandidatuodamas tautos AKANAMISTAS-MESIJAS, kartu ir kiekybinių pažadų pridalino liaudžiai. Tai, kad prezidentas, nėra premjeras ir tokių įsipareigojimų duoti iš esmės negali (nes negali užtikrinti atitinkamų įstatymų priėmimo), liaudžiai nerūpėjo. Liaudžiai reikėjo mesijo vedančio į šventąją žemę.

O duoti pažadai gana rimti:

  • S80/20 santykį sumažinti nuo 7.3 iki 5
  • mokesčių ir BVP santykį pakelti iki 35% BVP (net LSDP kandidatas V.Andriukaitis tiek daug nežadėjo siekti)
  • ir t.t. (žr grafiką)

[caption id=”attachment_2306” align=”aligncenter” width=”480”] Šaltinis: www.nauseda2019.lt[/caption]

LSDP

LSDP matydama tokius pažadus aišku uodegą vizgindama ir strateguodama nusprendė nepalaikančiai palaikyti tautos mesiją, juk tokius pažadus davęs mesijas, po kitų Seimo rinkimų nedrįs vetuoti progresinių visuotinių mokesčių reformos, verkiančiai būtinų visuotinių NT mokesčių, visuotinio pajamų ir turto deklaravimo…, t.y. tų įstatymų, kurie būtini siekti tokių tikslų, kuriuos išsikėlė ir pats tautos mesijas.

LVŽS

Tai, jog su „melejardas melejonui“ prisidirbo ir jiems patiems aišku. Premjerui, ko gero, irgi nesudėtinga atspėti, kad „gerovės valstybės“ miražas paliko jį trečioje pozicijoje. Tad nestebina pasirašyta ir naujos valdančiosios koalicijos sutartis, kur 1.1. punktu aiškiai nurodoma, jog per 5 metus, bus siekiama padidinti socialines išlaidas iki ES vidurkio.

[caption id=”attachment_2307” align=”aligncenter” width=”653”] Šaltinis: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/stebekite-tiesiogiai-pasirasomas-koalicinis-partiju-susitarimas-56-1169902#galerija/182530/4806784[/caption]

 

Ką toks įsipareigojimas reiškia? Ogi tai, jog galėsime didinti pensijas, socialines pašalpas, adekvačiau finansuoti paslaugas teikiamas šeimoms ir t.t. būtent tai, dėl ko 2.5 metų rankomis skėsčiojo ministras L.Kukuraitis.

Atitinkamai, tai reiškia, jog nemažinant kitų sričių finansavimo, vien šiam pažadui įgyvendinti reiktų apie 3.2 milijardų eurų (nuo 11.2% iki 18.8% BVP (2017m. duomenys)). Būtent tie milijardai, jeigu Lietuvoje būtų pasiektas 35 - 37% mokesčių ir BVP santykis.

Kaip tokį perskirstymą pasiekti, nėra lengva atsakyti, tačiau kertinai punktai būtų:

  • drastiškas GPM lengvatų naikinimas jau nuo 2020 m.,
  • verslo veiklos formų, tokių kaip verslo liudijimai, mažosios bendrijos ir t.t. naikinimas nuo 2021 m.
  • Antro GPM tarifo pritaikymas, jog Sodros "lubos" negeneruotų regresinio apmokestinimo jau nuo 2020 m. [caption id="attachment_2027" align="aligncenter" width="480"] Šaltinis: Finansų ministerija[/caption]
  • iki 2021 m. pilnos mokesčių reformos, apimančios ir visuotinį NT mokestį bei galimai visuotinį CO2 mokestį bei PVM mažinimą parengimas ir išdiskutavimas su visomis partijomis bei visuomene. Svarbus visų didžiųjų partijų sutarimas dėl mokesčių reformos, antraip pasikeitus valdžiai nebūtų užtikrinamas reformų tęstinumas.

 

Tokios fiskalinės politikos formavimas su dabartiniu finansų ministru V.Šapoka, mano supratimu, yra neįmanomas. Manau, joks sveiko proto ir mąstantis žmogus nesusietų su tokia demokratinio socializmo (ne Venesualos, o Švedijos, Danijos, ar Suomijos) forma mūsų dabartinio finansų ministro, ar net kai kurių LVŽS įtakingųjų galvų

https://youtu.be/EOl8JQejdHg

 

O bet tačiau…

S.Skvernelis

Nors ir įpareigojamas siekti įgyvendinti koalicijos sutartį premjeras S.Skvernelis pasisako už V.Šapokos likimą finansų ministru.

[caption id=”attachment_2308” align=”aligncenter” width=”682”] Šaltinis: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/premjeras-teigia-kad-v-sapoka-turetu-likti-finansu-ministro-poste-56-1176014[/caption]

 

G.Nausėda

Tautos AKANAMISTAS-MESIJAS išvardina 3 ministrus, kurie nuostabiai dirba tautai ir turėtų likti iki kitų Seimo rinkimų: Linkevičius, Šapoka, Sinkevičius.

https://youtu.be/LWa0cL7mPZQ

 

Alio?! Tauta, atsibusk!

Profsąjungos, kodėl Jūs nerašote kreipimosi prezidentui, prašant būtinai keisti finansų ministrą į tokį, kuris suprastų viešojo sektoriaus darbuotojų poreikius?

Kur raginimai dalintis standartizuotu el. laišku skirtu Seimo nariams, kad rinkėjai galėtų copy+paste daryti ir siųsti ir taip išreikšti savo nepasitenkinimą planuojama vykdyti fiskaline, tad ir kartu socialine politika?

Kur LSDP, LVŽS kairiųjų flangų strategai, kurie imtųsi iniciatyvos? Tyla…

Dabar, kad būtų aiški tylos kaina: per 1.5 likusiųjų metų, būtų galima parengti ir politiniame visų partijų darbo grupės formate bei su visuomene išdiskutuoti tikrą mokesčių reformą (= socialinis kontraktas), taip, kad ji galėtų būti įgyvendinama iškart po sekančių Seimo rinkimų.

Deja, bet tikros mokesčių reformos niekas neparengs ir su visuomene neišdiskutuos per trumpesnį laiką. Tai reiškia, jog dabartinis gyvulių ūkis ir toliau klestės ir pačiu geriausiu atveju bus pradėtas naikinti tik kokiais 2023m…


Patiko komentaras ir nori paremti blogo autorių? Visad gali jį pavaišinti kava Sipping coffee.

15% gautų pomeskestinių pajamų metų pabaigoje skiriami labdaringai veiklai.

Šis blogpost’as neturi jokių įprastų citavimo ar dalinimosi apribojimų, tad juo galima laisvai dalintis, kopijuoti ir naudoti kitose medijose.

Per platformas
Paypal.MePatreon
arba banko pavedimu:
Gavėjas Justas Mundeikis
IBAN LT79 3500 0100 0418 3482
Swift kodas EVIULT21