Praėjusį penktadienį LSDP garbės pirmininkas Delfi.lt portale paviešino gana įdomią poziciją: TS-LKD ir LSDP užurpavęs neoliberalizmas griauna partijų identitetus ir tokia A.Sakalo Lietuvos politinės padangės savirefleksija tarsi ir būtų savalaikė, jeigu argumentai, naudojami jo komentare, nedarytų gėdos kairiajai ideologijai ir neindikuotų, apie homofobų LSDP tarpe liekanas.

Ką rašė A.Sakalas?

A.Sakalas reflektuoja dviejų buvusių politinių hegemonų (TS-LKD ir LSDP) raidą Lietuvoje. Abi politinės jėgos praėjo susijungimų (dirbtinio augimo?- aut. pastaba) stadiją, tačiau po to buvo užurpuotos neoliberalizmo. A.Sakalas atestuoja kone neoliberalios ideologijos paskatintą susidorojimą su R.Dagiu, dėl jo griežtos „krikščioniškos“ pozicijos: „Todėl jie ir pasiuntė aktyvų, turintį savo nuomonę ir mokantį ją ginti krikdemų šulą Rimantą Dagį politinei mirčiai”, o reziumuodamas A.Sakalas prognozuoja: “Dabar R. Dagys įvarytas į kampą ir jam beliko vienas pasirinkimas – atkurti krikščionių-demokratų partiją. Kitaip – politinė mirtis”.

Visas trumpas A.Sakalo komentaras delfi.lt

Neoliberalizmas ar žmonių teisės aka socialinis teisingumas?

Vienu aspektu su A.Sakalu sutinku - LSDP ir TS-LKD buvo ir gal iki šiol tebėra užurpuoti neoliberalių ideologijų. Abi partijos ne kartą stūmė neoliberalią, arba tiksliau, libertarinę socialinės ir ekonominės politikos idėją Lietuvoje. Dabartinis darbo kodeksas, kuris palengvina darbuotojų atleidimus, yra LSDP kūryba (na kūryba gal labiau darbdavių interesų atstovų, nei pačios LSDP), net D.Grybauskaitė vetavo DK priėmimą teikdama savo pastabas, kurios turėjo labiau subalansuoti darbuotojų ir darbdavių interesus. LSDP ne motais. Pastovūs A.Kubiliaus, D.Kreivio ir ko kliedesiai apie Airijas ir Izraelius Lietuvoje, plaunami milijonai strategijų kūrimams ir kone pradėtas statyti atominis paminklas politikams, irgi ne kas kita, o verslo interesų , o ne visuomenės interesų laimėjimas nacionalinėje politikoje. TS-LKD tarsi ir turėtų būti dešinės politikos flange labiau pro versliška, tad nėra dėl ko labai priekaištauti išduodant savo ideologiją, LSDP turėtų būti labiau sociali, t.y. labiau besirūpinanti žmonėmis. Ir čia politinio stuburo praeityje neturėjimas, mano supratimu, yra labiau smerktinas.

Ir šioje vietoje, LSDP garbės pirmininko poziciją, yra visa kita, bet ne socialdemokratiška. Ji yra homofobiška.

Ar jų dar yra TS-LKD gretose, jei jie nepasako savo pozicijos net, pvz., dėl homoseksualių šeimų. Neįvertina to, kad homoseksualizmo politika naikina pačią visuomenę ir kaip tokia negali būti laikoma norma, o ne anomalija. Nesigirdi krikdemų balsų vertinant gėjų demonstracijas – ar tai kova už savo teises, ar reklama jaunimui: žiūrėkite, kokie mes linksmi, energingi ir šiuolaikiški, ateikite pas mus greičiau. Galėtų krikdemai atsiklausti vaikų, ar jie nori turėti ir mamą ir tėtį, ar jiems tinka ir dvi mamos arba du tėčiai.

Ir taip, aš sutinku, kad A.Sakalas galėtų argumentuoti, jog jis tik išryškina (visiems viešai žinomas) homofobines R.Dagio politines pažiūras ir nori, jog jos būtų reflektuotos mūsų nacionalinėje politikoje, nes kad ir kaip mes, progresyvūs to norėtume, nemaža dalis Lietuvos piliečių yra panašios nuomonės.

Aš irgi sutinku, jog visokios ultra-dešinės Pro-Patrios, Gražuliai, Radžvilai, Sinicos, Kaščiūnai, Juozaičiai bei Puidokai turi turėti teisę į nuomonę ir jos skleidimą, tačiau šios pozicijos iš demokratinių socialistų pusės turėtų būti pasitiktos kontrargumentais, kurių, regis A.Sakalas neturi.

Matau didžiulį skirtumą, tarp to, jog būtų skatinama idėjų kovą, net, jeigu nesutinki su oponentų nuomone, ir tiesiog oponentų nuomonės minčių skatinimas.

Ir maišyti neoliberalizmą ar libertarizmą su lygių teisių visiems gyventojams (piliečiams) skatinimu (aka socialiniu teisingumu), man atrodo nedovanotina klaida, arba tyčinė manipuliacija.

Vieša homofobija LSDP tarpe ir jokio viešo atsako?

Po tokio VIEŠO LSDP garbės pirmininko pozicijos išsakymo tikėčiausi bent jau dabartinio LSDP pirmininko G.Palucko VIEŠO pozicijos išsakymo, kokias jis mato LSDP vertybes, gal net griežto distancavimosi nuo to, ką išsakė LSDP garbės pirmininkas. Viena kas yra įrašyta partijos programoje, kita, nereagavimas į viešas partijos “garbės pirmininko” skleidžiamas erezijas.

Jeigu pirmininkas nenori veltis ir gadinti savo rinkiminių šansų artėjančiuose rinkimuose Žirmūnų apygardoje, nors birželio 8d. ėjo kartu (kaip ir autorius – aut. pastaba) Pride eitynėse, tada norom-nenorom pradeda kilti klausimas, dėl partijos pirmininko ideologinio identiteto stuburo tvirtumo.

Nepykite, bet man kiltų klausimas ir ar žmonių teisių menkinimą siūlančiam propaguoti LSDP “garbės pirmininkui” ir pačiam nereiktų susimastyti apie “garbės pirmininko” statuso atsisakymą.

Matau tik vieną pozityvų aspektą, jog šios LSDP “garbės pirmininko” homofobinės tirados galėtų paskatinti pradėti gausesnes diskusijas apie tai, kokios yra tikrosios kairės ideologijos vertybės. Ar kairė rūpinasi visų Lietuvos gyventojų vienodomis teisėmis, ar tik tik, išrinktųjų: visi lygūs, bet yra lygesnių?


Patiko komentaras ir nori paremti blogo autorių? Visad gali jį pavaišinti kava Sipping coffee.

15% gautų pomeskestinių pajamų metų pabaigoje skiriami labdaringai veiklai.

Citavimo taisyklės: http://lithuanian-economy.net/apie-mane/citavimas/

Per Paypal:
Paypal.Me
arba banko pavedimu:
Gavėjas Justas Mundeikis
IBAN LT79 3500 0100 0418 3482
Swift kodas EVIULT21