Koks tai à la “socialiniuose tinkluose aktyvus nuomonės formuotojas” (- delfi.lt) sužinojęs, kokią pensiją gauna jo mama pašiurpo. Aš, ekonomistas, doktorantas, dėstantis universitete perskaitęs šio ponaičio tekstą irgi pašiurpau – nuo ponaičio bei kai kurių jo komentarą socialiniame tinkle komentuojančių idiotizmo lygio.

Kadangi tokie à la „influenceriai“ labiau sukelia dulkes, nei padaro kokią nors tvarką, pabandysiu trumpai dekomponuoti išsakytas mintis (originalus šaltinis, Saugirdo FB post’as)

Pensijos dydis
„221 euras“,– į klausimą, kokia yra jos pensija, man atsako mama ir aš tikrai pasimetu, nes nežinau, kaip reaguoti.

Sutinku, ganėtinai maža pensija. Sodros tinklapyje, visgi galima rasti įdomų faktą, jog šiuo metu vidutinė socialinio draudimo senatvės  pensija, turint būtinąjį socialinio draudimo stažą siekia 364 eurus. Kadangi Saugirdas kalba tik apie mamą, darau prielaidą, jog ji dar gauna ir našlės pensiją. Bazinė pensija siekia  siekia 24 eurus, o vidutinė 52 eurus (aut. skaičiavimas). Vadinasi, be našlės pensijos, jos individuali pensija siekia bemaž 169 - 197 eurus. Sodra taip pat nurodo, kokia šiuo metu yra bazinė pensija, t. y. pensija, neturint būtinojo socialinio draudimo stažo – 165 eurai. Nežinau ką dirbo savo gyvenime Saugirdo mama, bet akivaizdu, jog būtinojo stažo ji neprikaupė ir tai ko gero pagrindinis veiksnys, lemiantis mažą pensiją.

Aišku, Saugirdas galėjo šioje vietoje užsikabliuoti ir pradėti diskutuoti tikras mūsų šalies (ir ne tik) problemas, pvz., jog labai dažnai, moterys nesurenka būtinojo stažo, nes jos augina vaikus, ilgiau nedalyvauja darbo rinkoje nei vyrai, moterų altyginimai yra žemesni nei vyrų, tad ir jų draudžiamos pajamos būna mažesnės, todėl jų pensijos irgi atitinkamai būna mažesnės, o to pasekoje, moterys patiria didesnė skurdo riziką nei vyrai.

Gyvi, kurie negali būti gyvi

 

Aš net neketinu kalbėti apie tai, kaip iš tokios sumos išgyventi, nes visi suprantam, kad tai yra visiškai neįmanoma.

Įdomu, jeigu daroma prielaida, jog išgyventi visiškai neįmanoma, kaip taip išeina, kad mama yra gyva? Nelinkiu jai mirties, tik užduodu retorinį klausimą, kaip keliant problemą ir teigiant, kad mama turėtų būti mirusi, ji atrodo visai gyvybinga?

Valstybė tai...mes?
Ir čia mes kalbam apie tai, kai žmogus visą gyvenimą dirbo ir senatvėje valstybė ja žadėjo pasirūpinti. Aha, tuoj.

Valstybė tai esame mes. Jeigu “valstybė” nesurūpina Saugirdo mama, gal laikas Saugirdui užduoti sau klausimą, kodėl jis nesirūpina savo mama? Gal gali Saugirdas pažiūrėti į savo metinę pajamų deklaraciją ir pasakyti, kiek procentų nuo visų gautų pajamų jis sumokėjo socialinio draudimo įmokas? Nuojauta kužda, kad tas procentas šiek tiek skirsis, nuo to, kiek sumoka vidutinis (dirbantis pagal darbo sutartį) Lietuvos pilietis. Gal čia ir slypi atsakymas Saugirdui dėl mažų pensijų šalyje?

Sodra
Sodra nepasirūpins niekuo, niekada ir tai jau yra daugiau nei faktas. Kažkaip buvau apleidęs šį klausimą ir nelabai gilinausi.

O kada tamsta šį klausimą plėtojote? Būtų smagu paskaityti ankstesnius tekstus (nuorodas galite komentuoti į mano blog’ą komentarų skiltyje, arba siųsti el. paštu, pažadu perskaitysiu viską). Jeigu pats turite mamą pensininkę ir ji gyvena absoliučiame skurde, kodėl tada, kaip “influenceris” apleidžiate tokią temą? Ar ne piliečio pareiga būtų apie skurdą, ypač pensininkų ir kartu artimųjų atveju, trimituoti kone kasdien? Juk tik taip būtų galima atkreipti visuomenės ir kartu politikų dėmesį…

Kitas klausimas: iš kur paimtas “faktas” kad Sodra niekuo nepasirūpins? Sodra “rūpinasi” tiek, kiek ji įpareigota įstatymų, įstatymus priima Seimas, Seimą renka tauta, tauta gali visad reikalauti atsakomybės už priimamus politinius sprendimus. Kada tamsta diskutavo su finansų ministru apie tai, jog būtina didinti mokesčių bazę, tam kad, būtų užtikrinamas Sodros finansavimas, ach tiesa… tai sakė Europos Komisija

The pension benefit ratio – which expresses the average pension in terms of the average wage – is expected to steadily decline from what is already one of the lowest levels in the Union. Current legislation states that when the benefit ratio declines, the government needs to propose corrective measures. Due to uncertainty over the precise nature and timing of such future measures, they are not accounted for in the Ageing Report projections. They do, however, represent a risk to the sustainability of public finances. If the total benefit ratio were kept unchanged until 2070, pension expenditure would increase to 7% of GDP instead of decreasing to 5.2% as projected. There is, therefore, uncertaintyabout how pension legislation will be applied in practice and what its consequences would be for fiscal sustainability and pension adequacy over time.

bet tęsiam ties Saugirdu…

Ši šalis aiškiai parodė, kad tai, iš ko gyvensite senatvėje, yra jūsų problema. Ir visiškai nesvarbu, kiek mokesčių per gyvenimą Sodra iš jūsų nulupo

“Nulupo” ar šitas idiotas supranta, kaip veikia “nulupo”? Ar jis suvokia, kad nulupimas tai sumokamos Sodros įmokos , kurios perskirstomos dabartiniams pensininkams? Ar jis galvoja, kad Sodra sėdi ant kalno aukso, kaip Skrudžas Makdakas? Jeigu nulupo, bet nedavė pensininkams, tai kur Sodra paslėpė tuos pinigus?

Bet manau, jau jaučiamas labai švelnus temos kitimo tonas… „būtina pasirūpinti savimi“. Neneigiu, taip, savo senatve kiekvienas turime rūpintis. Vieni gali tai daryti, kiti ne, ar tai dėl per mažų pajamų, ar tai dėl žinių ir gebėjimų (finansinio raštingumo) stokos… Bet tas nuo problemos perėjimas prie sprendimo…mhm…

Kaupimas privačiuose fonduose
Belieka patiems rūpintis savo senatvės pensija, kaip tai jau daro begalė žmonių kitose šalyse – kauptis patiems, kaip jau kam patogiau – antrą ar trečią pakopą rinktis, galų gale savarankiškai investuoti. Nes kitu atveju laukia liūdnas sėdėjimas ant bažnyčios laiptų su ištiesta tuščia konservų dėžute rankoje.

Tai kada tamstos mama sėdėjo prie bažnyčios su ištiesta konservų dėžute rankoje? Gal galima kokią nuotrauką gauti?

Bet taip, paskutinėje pastraipoje dar karta akcentuojama „būtinybė taupyti“ ir naudotis 2-3 pensijų pakopa. Prieskonis darosi aitrus… ypač, kai artėja liepos 1 diena, iki kurios būtina apsirinkti, ar kaupiantieji liks, ar grįš į Sodrą. Bet nejaugi toks “influenceris” parsiduotų pensijų fondams? Nežinau, bet… paties Saugirdo citata iš kito straipsnio, pavadinimu „Socialinių tinklų žvaigždė S. Vaitulionis: net mano katė pati save išlaiko”:

Jei to nedarysiu, iškart tapsiu neįdomus, – sako Saugirdas. – Aš puikiai suprantu ir tai, kad jeigu manęs nebūtų viešumoje, jeigu aš nestovėčiau prie tų fotosienelių arba nebūčiau vakarėliuose, premjerose, televizijos sezono atidarymuose, faktas, kad tas susidomėjimas manimi toks nebūtų. Tačiau ėjimas į viešumą yra mano darbo dalis, aš privalau tai daryti, nes iš to mes uždirbam pinigus.

Tad kyla klausimas, iš ko šįkart Saugirdas uždirbo pinigus ir ar gautos pajamos deramai apmokestintos socialinio draudimo įmokomis? Nes būtent jos ir perskirstomos Saugirdo mamos pensijai išmokėti.

SMK lektorė

Po Saugirdo komentaru, yra linksmų komentarų, paminėtina čia Nora Lapinskienė, kuri rašo:

Šiaip tai žiauriai liūdna, bet kol valstybė išlaikys šimtatūkstantinę „pašalpinių” gvardiją - kitaip nebus. Iš ko mokėt pensininkui, jei sveikas/gudrus/jaunas žmogus susikombinuoja pašalpas, didesnes nei vidutinis dirbančiojo atlyginimas? Pabandykit pasiūlyt legalų/oficialų darbą tokiem - juoksis ilgai

Visų pirma „pašalpinių“, pas mus tik apie 2.5% gyventojų. Tiksliau Lietuvos statistikos departamento duomenimis 2018 metais  jų buvo 71213.

Tiesa, į šį skaičių patenka ir vaikai! Kitaip tariant, 2 suaugusiųjų ir 2 vaikų šeima, kurie dėl tam tikrų aplinkybių gauna socialinę paramą, skaičiuojami kaip 4 socialinę pašalpą gaunantys asmenys.

Gal reiktų prisiminti, ir kokią pašalpą gauna “pašalpinis”? T.y. 122 eurus per mėnesį. Priminsiu, jog Lietuvoje absoliutaus skurdo riba, dvigubai didesnė! Galima tik pasidžiaugti, kad nuo 2018 metų, socialinę pašalpą gaunantieji, gali papildomai užsidirbti, nemažindami gaunamos soc .pašalpos, kas juos skatina labiau įsitraukti į darbo rinką bei galbūt palengvina pragyvenimą.  Ar yra tokių, kurie gauna soc. išmokas ir dirba nelegaliai, taip. Tokių ž-monių ne tik Lietuvoje, visur yra. Tačiau ar galima su 122€ išgyventi nedirbant?

Na ir pabaigai, dar vienas grubus paskaičiavimas: 71 213 „pašalpinių“, kurie tarkime visi gauna 122 eurus (kas netiesa, nes socialinė pašalpa mažėja namų ūkiuose gyvenant keliems asmenims, bet tarkime) = 8 687 968 eurų per mėnesį, padalinus šią sumą tik senatvės pensiją gaunančių asmenų skaičiaus (671 855) gauname, jog panaikinus socialinės pašalpos pensijas, pensijos padidėtų apie 13 eurų per mėnesį.

Ot tai padidinimas… jau matau, kaip Saugirdo mama nebelaiko rankose skardinės, klūpėdama prie bažnyčios ir keliauja į Fuerteventurą atostogauti.

Epilogas

Gal influenceriai, nustokit malt šūdą, mokėkite mokesčius, spauskite politikus, jog visos pajamos būtų vienodai apmokestinamos, deklaruokite savo pajamas, ir gal tada, kažkada iš to bus daugiau naudos nei iš tokių “prikolų”, kuriuos dar tikėtina finansuoja ir draudimo fondai?