Šiandien turėjau trumpą pokalbį su Delfi.lt žurnaliste Dalia Plikūne, apie tai kodėl kairioji politika Lietuvoje bei pasaulyje yra tokia silpna bei kodėl, visuomenė nėra politiškai aktyvi. Manau dalį mano minčių galėsite perskaityti rytoj delfi.lt portale, visgi pilietinio aktyvumo klausimas nėra trivialus. Mano supratimu, visuomenės politinis neaktyvumas yra politinio idiotizmo bei žemo lygio žiniasklaidos pasekmė. Todėl paklaustas, ar manau, jog kažkas greitai pasikeis, atsakiau ne. Vos po kelių valandų A.Mazėtis parodė, jog gal ne be reikalo esu toks pesimistas.

Užburtas trikampis

Mano supratimu, visuomenė yra tam tikrame užburtame rate, kai politikams nesinori aktyvios visuomenės, nes pasyvi visuomenė iš esmės leidžia tvarkyti savo reikalus ir nėra čia ko tiems “proliams” aiškinti “sudėtingų dalykų”, visuomenė yra persidirbusi(darbai, vaikai…), pavargusi, tad laiko domėtis politika nelieka, juolab, jie ten nuolat tik riejasi ir “nėra skirtumo kas valdžioje”. Žiniasklaida matydama, kaip politikai atbukino visuomenę, manau nusprendė, kad taupys kaštus ir darys pop-žiniasklaidą… Gaunasi toks užburtas trikampis, kur pasakyti, kur pradžia, kas kaltas, iš tiesų sunku… kaip ištrūkti iš šio užburto trikampio, nuoširdžiai nežinau, todėl ir nemanau kad greitu metu kas nors keisis teigiama linkme… Kai tėvai nesidomi politika, ekonomika, nėra visuomeniški bei dar yra persidirbę, ar jie gali užauginti besidominčius, aktyvius ir visuomeniškus vaikus? Ne ir paskatų tam nėra. Ar būtų linkę politikai aktyviai rūpintis visuomenės švietimo klausimais? Vargu bau dauguma jų norėtų sau ugdyti prižiūrėtojus. O, kad žiniasklaida ims mažinti savo pelną ir pradės investuoti į žurnalistų mokymus bei kokybišką žurnalistiką - irgi galima paabejoti.

Taip, aš generalizuoju (bet ne hiperbolizuoju)… Kaip yra sunkiai dirbančių tėvų, vis tiek gebančių ugdyti visuomeniškus piliečius, taip yra ir mąstančių ir sunkiai dirbančių žurnalistų bei gerų ir sunkiai dirbančių politikų. Tačiau bendros tendencijos, vis tiek nedžiugina.  Ir geriausias tokio nedžiuginimo pavyzdys man tampa delfi.tv “”"”žurnalistas”””” (taip čia trys kabutės!) - Arnas Mazėtis.

https://youtu.be/ND9erNjnb10

Tarkuoti - už sprendimus bei idėjas, bet ne tyčiotis

Aš nuoširdžiai manau, kad “tarkuoti” politikus, Seimo narius, Vyriausybės narius, dėl jų priimamų sprendimų, idėjų, pozicijų, nemąstymo, ne-logikos, galima ir reikia. Bet tas “tarkavimo” objektas nėra politikas, kaip žmogus, o jo darbai. Nuožmi ir aštri kritika skatina idėjų kovą, padeda išryškinti argumentus nevyniojant žodžių į vatą. Ir taip, kritika galbūt būna nemaloni, bet tokia viešų asmenų, juo labiau sprendžiančių visų mūsų tarpusavio sugyvenimo taisykles, gyvenimo dalis (galbūt ne šiaip sau, politika yra idėjų kova). Tačiau tai, kokią pasityčiojimo iš politikų darbo “klasę” demonstruoja A.Mazėtis, yra topų topas.

Jūsų pagerėjo situacija? Patariat žmonėms eiti į Seimą? - A.Mazėtis. (2019-04-30)

Apgailėtina, kai toks žmogus nesuvokia, kokia yra Seimo nario duona, koks yra nežmoniškas darbo su dokumentais kiekis, įstatymų projektais ir t.t., (jeigu politikas yra aktyviai dirbantis). Kodėl Mazeti nepasidomi, kaip ilgai išdirba komitetų darbuotojai, kokie jiems keliami reikalavimai ir koks jų atlyginimas. Ohoho…geriau prunkštauti, kad 2000€ yra daug, kaip Seimo nariui. Atsiprašau, o tamsta bent suvokia, kokia yra ten dirbančiojo atsakomybė, gal ne teisinė, bet moralinė? ~ 2000€ gali gauti duomenų analitikas, kuris priiminės sprendimus didinti ar mažinti draudimo polisų kainą, neturėdamas duomenų ir glostydamas savo burtininko lempą… tolimųjų reisų vairuotojas gali uždirbti ~1500€. Nei vienas jų, nepriima tokių esminių sprendimų ir neturi tokios naštos ir atsakomybės, kaip politikai, ministerijų darbuotojai…

Tad grįžkime prie temos, visuomenės politinis aktyvumas. Kai tokie “““žurnalistai“““ sėdi eteryje ir daro cirką, ką turėtų galvoti laidą žiūrintis žmogus? Ar toks laidos vedėjo elgesys skatina žiūrėtoją namuose diskutuoti apie galimus mobilumo paketo pliusus ir minusus Lietuvos ekonomikai, ar tai skatina diskusijas apie tai, ar universalūs vaiko pinigai yra geresnė priemonė, nei investicijos į priešmokyklinį ugdymą, ne. Tokie remarkai, IMHO, skatina pavydą, bando sukelti nepasitenkinimą ir dar labiau niekinti politikus. O tada stebimės, kad niekas „eiti į politiką“ nenori? Kad jaunimo politikoje trūksta? Epic!

Nors aš manau, jog politikų darbas yra kalbėti, aiškinti, diskutuoti su visuomene, visgi manau, jog bent kiek save gerbiantis žmogus daugiau į šio “““žurnalisto““““ vedamą laidą, kojos kelt neturėtų.

Ach, ir jeigu jau manot, na  “paslydo” netyčia… tai siūlau pažiūrėti čia:

https://youtu.be/WJqO4KA-YpA