Aš tikrai, labai norėčiau sudėlioti viską, ką premjeras / kandidatas į prezidentus / seimo narys S.Skvernelis šiandien kalbėjo, į loginius sakinius. Deja tam tiesiog šią akimirką trūksta laiko. Tad žemiau pateiksiu tik pagrindines mintis, kurios užstrigo bei visą susitikimo garso įrašą. Visgi manau, jog visą esmę galima išgirsti ir šiose 12oje minučių, nes S.Skvernelis paklaustas kalba apie TAX/GDP, gydytojų 3VDU ir dėstytojų atlyginimus. Susitikimo metu, manau apie gydytojų VDU buvo bandyta kalbėti bent kokius 3 kartus. Apie neadekvatų viešojo sektoriaus finansavimą, regis irgi 2-3 kartus. Tad labai rekomenduoju, deja skirti, tas 2.5 valandos, ir bent jau šiek tiek įsiklausyti į kandidato mintis.

12 svarbiausių minučių:

 

[audio mp3=”http://lithuanian-economy.net/wp-content/uploads/2019/04/prime_1.mp3”][/audio]

Santrauka:

1.Premjeras neskaitė LNSS, galvoja kad įrašyti 2017m. Medikai, kurie patys neskaitę veliasi į diskusiją ir aiškina, kad sutarti 2017 - trukdo.  Premjero patarėjo pozicija: 2017m. VDU, nes 2017m. pasirašytas susitarimas.

2.Gydytojų VDU siejimas su  šalies VDU neva pavojingas, nes sumažėjus VDU (krizės atveju), gali mažėti gydytojų atlyginimas. Bet premjeras pamiršta, kad ir šalies gynyba finansuojama 2% BVP, taigi mažėjant BVP mažėtų ir asignavimai krašto apsaugai. Quid pro quo.

3.Apie mokesčių ir BVP santykį premjeras neišmano nieko. Lyderystės, kokio dydžio viešojo sektoriaus norime, jis nežino. Svarbiausia - efektyvaus! Tad galėtų pažadėti, jog kaip prezidentas siektų ir 50%, bet tai būtų tušti pažadai. Atlyginimai viešajame sektoriuje turi kilti didinant viešojo sektoriaus efektyvumą.

4.Aukštojo mokslo dėstytojų atlyginimai 2025m. turėtų būti 1.5 VDU. Pagal premjerą tada, kai verslas nesiskųs, jog aukštosios mokyklos ruošia nieko negebančius studentus, galėsime kalbėti apie algų didinimą.  Universitetai turi ruošti darbo jėgą, o ne mastančius žmones. Tai, kad ruošiami mastantys žmonės, ir privedė prie to, kokioje situacijoje dabar esame.

5.Premjeras nustebintas, kad “liaudis” pasisako už didesnius mokesčius šalyje. Tačiau iškart kalba tik apie darbo užmokesčio pajamų apmokestinimą. Kad pastarasis yra regresyvus, ypač po pastarosios įgyvendintos mokesčių reformos, premjeras tiesiog nesupranta.

6.Jeigu medikai galvoja, jog kažkas per mažai finansuojama, pvz., paslaugos nefinansuojamos adekvačiai, tada medikai turi atlikti mokslinius skaičiavimus ir pagrįsti savo poziciją. Tada galima tikėtis didesnio finansavimo. “Do it yourself”!!! Tai, jog realių kaštų nustatymas ir finansavimas, bei finansavimo šaltinio, t.y. mokesčių, nustatymas yra vyriausybės darbas, premjeras irgi nesupranta.

7.Galima būtų reglamentuoti medikų atlyginimus, kaip valstybės tarnautojų, koeficientas x BD, bet S.Skvernelis prieš tokį reglamentavimą.  Deja jis nesupranta, kad profesinės sąjungos nėra pajėgios apginti darbuotojų teisių, jog egzistuoja galios asimetrija. O būtent viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų sistemos kūrimas ir turėtų būti vyriausybės prioritetas. Tiesa S.Skvernelis tiki, kad komisija svarstanti strategiją dėl tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų iki 2025m., tai ir daro. Deja. reikia S.Skvernelį nuvilti, būtent tai ir NĖRA daroma. Nėra nei duomenų, nei politinės valios juos surinkti, nei sukurti (atkurti) atlyginimų SISTEMOS. 3 LRV siūlymų versija: nuoroda

Visas susitikimo garso įrašas:

1 dalis:

2 dalis:

Pabaigai

Nežinau, po susitikimo, likau labai keistos emocinės būsenos. Toks jausmas, jog S.Skvernelis, negeba įsiklausyti. Į daug klausimų, yra išmokęs atsakymus ir juos kartoja. Į kritiką jis reaguoja gana agresyviai. Ne retai paklaustas kažko konkretaus, keičia temą, pradeda kaltinti visus kitus. Svarbiausia - vidiniai resursai, optimizavimas. Nors susitikimas turėjo būti su kandidatu, kandidatas nedemonstravo absoliučiai jokios nuosavos pozicijos, idėjų, vizijų. Deja ir patys medikai, atrodė nelabai suvokiantys, apie ką reikėtų diskutuoti ir nuo kurių temų nepaleisti S.Skvernelio nuo kabliuko. Tad neretai buvo nukrypstama praktinių “sopulių” link, vietoj esminių diskusijų apie kandidato idėjas ir siekius, tapus prezidentu. Truputi gaila.