Šiandien EK atstovybė Lietuvoje organizavo renginį skirtą 2019 m. šalies ataskaitos bei Sanglaudos politikos 2021-2027 m. planavimo pradžios pristatymui. Vilius Šapoka, IR VĖL ne tik nepasivargino pats pasirodyti, bet nesugebėjo atsiųsti ir nei vieno politinio pasitikėjimo įgaliotinio (viceministro).

Vienintelis pasirodęs renginyje “politinis”- ūkio viceministras M.Skuodis, kuris iš esmės aiškino, kaip pas mus viskas gerai, o jeigu dar ne gerai, tai jau parengti teisės aktai , kurie tuoj tuoj būs įgyvendinti ir gyvenimas pagerės.

Kadangi antroje renginio dalyje diskusijoje dalyvavo Finansų ministerijos Investicijų departamento direktorius Paulius Baniūnas (pareigybės aprašas), teko, vietoj Šapokos, kalti šį klerką prie sienos. Šapoka, gal laikas pradėti dirbti savo darbą ir vaikščioti į Seimo komitete vykstančius EK ataskaitos pristatymus bei atitinkamai į EK pristatymus plačiajai publikai? O gal tamstai reikia priminti, kas yra politiko darbas?

Baniūnas vs Mundeikis:

https://www.youtube.com/watch?v=SrW_0qlVLPc&feature=youtu.be

WTF, kaip čia atsidūrėme?

Pirmoje šiandien vykusio renginio dalyje Benjamin Angel (Europos Komisijos Ekonomikos ir finansų direktoratas) dar kartą pristatė Lietuvos 2019 m. ataskaitą (nuoroda).

Pristatymo esmę galima trumpai perteikti taip: ekonomika auga, augimas lėtėja. Investicijos yra per mažos, pajamų nelygybė viena didžiausių ES, skurdo rizikos lygis irgi. Mokesčių sistemos poveikis pajamų nelygybei per menkas. Mokesčių ir BVP santykis vienas mažiausių ES, todėl atitinkamai ir išlaidos socialiniai sričiai perpus mažesnės nei ES. Fiskalinis stabilumas “pensijų reformos” dėka užtikrintas tik trumpuoju periodu ir tai, pensininkų sąskaita.

Dar blogiau DG pabrėžė, jog taip išgirtoji “mokesčių reforma” tikėtina kainuos 1.2% BVP (~560 mln €) ir šios reformos finansavimas nėra užtikrintas.

Labai rekomenduoju pasiklausyti šį 8 min video:

https://www.youtube.com/watch?v=03lTAUzdFYs&feature=youtu.be

 

Po jo kalbėjo K.Ivankovic-Knezevic (Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukumo direktoratas), kuri dar kartą pabrėžė neadekvataus viešojo sektoriaus finansavimo problemas:

 

 

Vėliausiai dabar kiekvienas turėtų sau užduotų klausimą:

Jeigu mūsų mokesčių ir BVP santykis jau dabar tragiškai žemas ir dėl to mes nepajėgiame finansuoti viešojo sektoriaus (įskaitant ir soc. apsaugos srities), kodėl mes vykdome mokesčių reformą, kuri kainuos papildomus pinigus ir dar labiau nualins viešąjį sektorių? Kaip ir kada žadame didinti mokesčius, tam, kad artėtume ES lygio link, jog užtikrintume adekvačias pensijas (kartu su fiskaliniu stabilumu) ir t.t.?
Šaponomics

Ir tik jau nereikia, jog va atsirado socialistas, netikintis “Reaganomics” (čia ta politika, kurią išpažįsta G.Nausėda, o vykdo S.Skvernelis) propaguojamu “trickle down economics”. Ši vyriausybė  dar 2017 metais pasirašė “Nacionalinį susitarimą”, kuriame be kita ko sutarta:

4.2. mažinti darbo jėgos apmokestinimą, perkeliant mokestinę naštą mažiau ekonomikos augimui žalingiems mokesčiams. Nedidinti bendros mokestinės naštos verslui ir vadovautis principu, kad vieni mokesčiai būtų didinami mažinant kitus.

Na tai sveikinu, mokesčius darbui sumažinote, o kur tie, augimui nežalingi mokesčiai, kurie turėtų kompensuoti biudžeto netekimus?

Politiniai klausimai reikalauja politinių atsakymų

Ir taip, tai yra politiniai klausimai, ne techniniai. Tačiau renginyje pasirodė tik vienas “politinio pasitikėjimo” vyriausybės atstovas - Marius Skuodis, kuris giliai pažvelgęs kažkodėl man į akis ir pasakė, jog žino, kad ir ką pasakys, viskas bus blogai ir kritikuojama…. bet Mariau, ar aš kaltas, kad EK paskelbė ataskaita vasario 27d., o vyriausybė iki šiol nesugeba adekvačiai reaguoti? Ar aš kaltas, kad vietoj tavęs nestovi FinMin (vice)ministras? Ir juk reikia būti arba iš medžio iškritusiu (arba Šapoka), kad nesuvokti, jog padarytos skaidrės su daug paveikslėlių, pasigyrimais, kad įstojome į OECD bei 0 reakcijos į EK kritiką, netenkins mastančios publikos.

ŪkMin viceministro gulbių šokis

Mariau, žadate, kad 2035 m. pasieksime 100% ES BVP vienam gyventojui. Bet nekalbate, kokia bus pajamų nelygybė. Nekalbate, kaip atrodys viešasis sektorius, universitetai, sveikatos apsauga ir toliau laikantis šio, neįtraukios ekonomikos modelio. Koks planuojamas S80/S20, Gini koeficientas 2035 m. su “all things equal”?

Kalbate apie išaugusią imigraciją, bet nutylite, jog emigracijos srautai per pirmus tris šių metų mėnesius atitinka 2015-2016 srautus. Taigi gyvenimas gerėja, bet žmonės bėga? Ar gerėjant gyvenimui neturėtu emigracijos srautai mažėti?

"Sustainable finance: the path to growth " - ane?

Mariau, Jūs kalbate apie pagaliau įvestas ir ateityje mažėsiančias “Sodros” įmokų lubas, kurių neigiamo efekto konsoliduotam biudžetui neatsveria GPM antrasis tarifas. EK kalba apie per mažus mokesčius, Jūs atsistojęs ginate regresinę mokesčių sistemą. Bet gražūs grafikai skaidrėse, tiesa? Kiek to “sustainable finance:  the path to growth” - su tokia socialine sistema kaip pas mus, tikrai neaišku…

 

… kai Lietuvoje socialinę pašalpą gali gauti tas, kurio pajamos mažesnės nei ~125€. Tuo tarpu SADM nustatė minimalių poreikių krepšelį, kuris siekia ~250€ (= absoliuti skurdo riba). Taigi skurstantiems padedame tada, kai jie skursta dvigubai daugiau. O skurstančiu vadiname tokį asmenį, kuris gauna tik apie pusę MMA.Būtų juokinga, jei nebūtų graudu, 21ame amžiuje, ES.

Skiriame savivaldybėms socialinėms reikmėms asignavimus pagal 2009m. skaičiavimus, ex ante žinodami, kad apie pusę pinigų bus nepanaudoti ir kurių į biudžetą grąžinti nereikės.  Kontrolės kaip savivaldybės išleidžia “kitoms soc. reikmėms” niekas netikrina. Net valstybės kontrolė, pikti liežuviai iš SADM plaka, nesiima 60 savivaldybių karaliūksčių audito.

Bet taip, apie nepatogius dalykus, geriau nekalbėti, neeskaluoti.  Geriau apie pensijų indeksavimą  (kad ir per žemame lygyje, kad ir praėjusios vyriausybės darbas) pakalbėti. Negi tai turėjo išgelbėti vyriausybės kailį šiame renginyje?  Kam girtis 7.5% padidintu MMA, kurio didesniam didinimui oponavo pati vyriausybė, o pats didinimas yra tik pavėluotas VDU augimo atkartojimas?

Aš suprantu, ne Mariui reikėjo stovėti ir kalbėti, o Šapokai, jeigu ne pačiam vyriausybės vadovui.

Finišas

Štai ir priėjome prie atsakymo, kodėl Paulius Baniūnas, FinMin klerkas, turėjo bandyti atsakyti, ką FinMin mums, kaip visuomenei žada sekantiems 5 metams į priekį. Ar turėsime pinigų finansuoti viešąjį sektorių, ar tesim bado dietą?

Tiesa, Baniūnas ne visai “ne prie ko”. Pats savo pristatyme pasiguodė, kad dabartiniame EK siūlyme Lietuvai (2021-2027 finansavimo periodui), numatyta 2.6 milijardų eurų mažiau nei šiame finansavimo periode. Tai jeigu tai jo pristatymo ir darbo dalis, gal ir verta būtų pagalvoti, iš kur tuos trūkstamus 2.6 mlrd. eurų padengt? Ar padengimais rūpinasi jau kiti?

Gal nenuostabu, kad po renginio, DG skundėsi, kad Lietuvoje “politika” fragmentuota. Vienas vice už vieną atsakingas, kitas už kitą, o kai reikia diskutuoti apie problemas, atsakingų ir nebelieka.

Renginio transliacijos 1 dalis; 2 dalis