Gatvėje buvau užklaustas TV3 televizijos žinių reporterių apie Lietuvių polinkį (ne-)taupyti ir apie tai, kaip tai sekasi pačiam taupyti… Kadangi video labai iškarpytas, pateiksiu esminius argumentus kuriuos minėjau:

  • doktorantams gyvenantiems iš stipendijos taupyti nesiseka 😜, bet anksčiau visada turėjau taisyklę, taupyti mažiausiai 25% pajamų
  • apskritai rekomenduojama taupyti tiek, jog namų ūkis galėtų pragyventi bent 6 mėn bei minėjau, jog svarbu taupyti ir senatvei...(po to kai 6 mėn. rezervas jau sukauptas)
  • netaupymo rodiklis Lietuvoje, kai pajamos mažesnės už išlaidas, gali būti netikslus, dėl kelių priežasčių:
  1. Grynųjų pinigų perlaidos iš svetur dirbančių lietuvių savo tėvams, šeimoms į Lietuvą, padidina išlaidų pusę, bet galimai statistikoje neatsispindi kaip pajamos
  2. Šešėlis, kuris taip pat didina oficialų vartojimą, bet neatsispindi pajamų statistikoje
  • Tačiau taip pat paminėjau, jog mokslinių tyrimų duomenimis, apie 20% (?) emigruojančių asmenų nurodė, jog jiems trūko pinigų maistui, kaip priežastį, dėl kuriuos jie emigruoja.

Tad tikėtina statistika, jog niekas Lietuvoje netaupo, nėra tiksli, tačiau tai nereiškia, visi gyventojai gyvena “gerai”.

Tai patvirtina ir Lietuvos statistikos departamento atliekamo gyventojų nuomonės tyrimo rezultatai: šių metų liepos mėnesį 58% Lietuvos gyventojų nurodė, jog šiuo metu išleidžia viską, ką gauna, turi leisti santaupas arba turi skolintis. O daug sutaupo tik apie 1% gyventojų. Tiesa, “truputi sutaupo” apie 40% ir šis rodiklis jau viršija prieš krizinio (2008) laikotarpio rodiklius.

Taip pat gyventojų tyrimo duomenimis liepos mėnesį 54% gyventojų nurodė, jog  dabar greičiau nepalankus metas taupyti arba labai nepalankus metas taupyti ir tik 42 % nurodė, jog dabar labai geras metas taupyti arba gana geras metas taupyti (4% neatsakė).

Taigi, apytiksliai 40-45% gyventojų Lietuvoje gyvena gana “gerai”, tačiau apie 50-55% nelabai “gerai”.  Iš jų apie 5% gyvena skolon, nes nepakanka pajamų. Kartu tai ir indikatorius, jog Lietuvoje dar turime labai daug problemų socialinėje šalies politikoje.

TV3 - TV3 Žinios - 2018.08.07 - Apie Lietuvių (ne-)polinkį taupyti

httpv://www.youtube.com/watch?v=SnhHh3NA7CE